Topsa mera!

Sedan 2006 kan polisen regelmässigt ta DNA-prover på personer som är skäligen misstänkta för brott som kan ge fängelse. Det är de flesta brott, rattfylleri tex har 1 månads fängelse som praxispåföljd. Men detta görs inte som man trodde. Staffan Kihlström på DN.se skriver om det i dag:


När möjligheten till utökad användning av salivprov infördes 2006 trodde man att antalet dna-prover skulle öka väsentligt. SKL var redo för 50.000 prover om året. Men 2007 togs bara drygt 29.000 prover och förra året cirka 34.000. /…/Polisen
utnyttjar inte sina topsningsmöjligheter främst på grund av bristande kunskaper om regelverket. En sådan oklarhet är vem som ska fatta beslut om topsning i vissa lägen när åklagare precis är på väg att ta över en förundersökning, en annan att flera polismyndigheter inte haft helt klart för sig att de rutinmässigt kan ta dna-prov när någon misstänks för brott med fängelse i straffskalan.

Detta är så pinsamt. Om man verkligen hade topsat alla som lagen ger utrymme att topsa så hade alla aktiva kriminella snart funnits i registret och sedan hade det räckt att fylla på med de ungdomar som efter hand kvalar in. Polisen borde i dag vara en fungerande organisation. Numera är det ju svårt att bli polis och de som rekryteras är ofta välutbildade och intelligenta. Vad är det då som gör att man uppenbarligen inte hänger med i det som händer? Lagändringar, genusdebatt, HBT-personernas situation, bemötande av våldtagna kvinnor och så vidare. Det kan inte vara ”bristande resurser” som polisen brukar skylla på, för de har fått ökade resurser de senaste åren.

Explore posts in the same categories: polis, Samhälle

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lämna en kommentar