Arkiv för mars 2009

En nyans rikare

mars 30, 2009

Är sömnig, och borde krypa ner i mitt mjuka råttbo men kan inte låta bli att tipsa om Anders Bollings inlägg på Newsmill om hur rubriksättare och journalister hjälper till att skrämma upp oss i onödan. Det är ungefär det jag ibland menat när jag skrivit om kvällspressen. Det verkar vara deras uppgift att hålla oss ständigt rädda men rubriker som; Så många villainbrott i just ditt område! Som sagt, Råttan blir glad av nyanser!

KRIS och samhället

mars 29, 2009

Kalla Fakta har granskat KRIS där det tydligen är just kris. (Sorry, kunde inte låta bli den vitsen). Det är flera tankar som kommer upp efter att ha sett reportaget. En av dem är att det måste kännas ovant för Krister Karlsson och de andra att bli kritiserade i media för första gången. De har ju verkligen struktis medhårs i många år. Men, med makt och pengar kommer också ansvar och den läxan kommer de förhoppningsvis att lära sig nu. De har tydligen slarvat med redovisningen av pengar som de fått i bidrag från Kriminalvården. Det är lokalföreningar som inte redovisat och krissverigeKrister Karlsson försvarar sig med att han minsann mailat till lokalföreningarna för att få in redovisningar. Jag kan nu ge ett litet tips till Krister, helt gratis: om de inte får pengar för att de inte redovisat så kommer de garanterat att redovisa hädanefter. Det är riksorganisationens ansvar att fördela bidragen och också att redovisa vad pengarna gått till.

En av grundtankarna med KRIS är att det är fd kriminella som hjälper andra kriminella. Detta gör att idén att låta samhället stå för kontrollen inom KRIS är en mycket dålig idé. Det är nog helt enkelt så att KRIS precis som alla andra föreningar får lära sig hur det ska gå till. Ta det där med demokrati tex. Det behöver de lära sig. Man kan inte utesluta medlemmar och/eller hela föreningar bara för att man är osams. Så går det inte till i en demokratisk förening. Det är ju just det som är ”problemet” med demorati… det blir inte alltid som man själv vill. Ytterligare en sak som Krister Karlsson behöver lära sig.

Sen är det illa att inte Kriminalvården haft bättre koll på redovsningen från KRIS, pinsamt faktiskt. På sin hemsida har man lagt in en text till sitt och KRIS försvar, men det är rätt lamt tycker jag. Det är ju alldeles självklart att pengarna ska redovisas. Om de inte har gått till det som det var planerat så måste de antingen lämnas tillbaka eller så ska föreningen berätta vad man gjorde med dem i stället.

Till slut håller jag med pensionären Gunnar Engström om att jag hoppas att KRIS löser detta så att inte de kriminella som behöver deras hjälp blir lidande.

Välkommen Tompa!

mars 24, 2009

Carl Bildt har visat vägen och nu följer Thomas Bodström efter. Han börjar blogga! http://www.bodstromsamhallet.se/ Eftersom vi antagligen kommer att skriva om ungefär samma saker som önskar jag givetvis Tompa varmt välkommen och hoppas han kommer med en del kloka nyanseringar av Socialdemokraternas annars rätt förutsägbara politik inom justitieområdet.

bodstromHoppas du inte anser dig vara för fin för att debattera med en råtta som jag!!

Pojke, kvinna, flicka eller man?

mars 24, 2009

Vi är nog alla upprörda över nyheten om en svensk chef som fungerat som hallick åt flera flickor från södra Sverige. När jag först såg rubriken trodde jag att det var i USA det hänt, men nej, det var i Sverige. Att i den här bloggen stämma in i en kör som kräver svinens snara kastrering är inte Råttans stil. I stället vill jag än en gång slå ett slag för den seriösa jornalistiken. Den som inte kallar 20-åringar för flickor när de är offer och 16-åringar för män när de är förövare. I både DN och Sydsvenskan refereras samtliga som sålt sex i den senaste härvan som ”flickor” fast de förefaller ha varit upp till 20 år. Om ny en del av dem varit under 18 och en del över 18 kan man inte helt enkelt skriva ”flickor och unga kvinnor”? Jag tycker att det hör till kvällspressens knep att spela på våra känslor på det sättet.

Kan vi inte enas om att man i seriösa tidnignar blir kvinna och man vid 18 oavsett om man är offer eller förövare?

Rättskonkurs?

mars 20, 2009

Myndigheterna inom rättsväsendet går med underskott. Inte något litet underskott utan det beräknas vara uppe i 12 miljarder år 2012.Detta är en uppskattning som baseras på myndigheternas prognoser för de kommande åren. Dessa prognoser bygger på en del beräkningar av fakta, en del vilda gissningar och lite skrämseltaktik för att få mer pengar av statsmakten. Men om vi nu säger att den här ”nyheten” är sann.

Vad skulle hända om rättsväsendet var tvungna att säga upp en massa personal? Det finns inte en enda politiker som skulle överleva att man sa upp en massa poliser, så vi kan utgå från att de klarar sig. Då återstår kriminalvården, domstolsverket och åklagarmyndigheten som ska spara in en massa pengar. Hmmm polisen griper folk men det finns inte åklagare nog att åtala dem, inte domare som kan döma och inte fängelseplatser att sätta dem i. En stor propp skulle bildas och det allmänna rättsmedvetandet skulle uppröras.

Skulle man däremot göra tvärtom och spara på polisen skulle man därefter kunna dra ner på de andra tre men det skulle innebära att en massa brottslingar gick fria… Då skulle det allmänna rättsmedvetandet uppröras.

Hmmmm. Rätt bra läge inför valet 2010 va?

Läs mer i SvD, DN, och Linanders blogg

..och framför allt Socialdemokraternas text här, som om det inte fanns några underskott i rättsväsendet när de satt vid makten…

Brottsoffer

mars 19, 2009

I dag blev Råttan brottsoffer. Med reservation för att jag kan ha varit klantig. Min gamla iPod blev stulen ur min ryggsäck. Jag befann mig i en stor folksamling och var medveten om att en ryggsäck är en dålig plats att förvara värdesaker. Jag visste att plånboken låg längst ner under vantar och halsduk. Men sen när jag skulle hem från jobbet kunde jag inte hitta min kära iPod. Den troligaste förklaringen är att den har blivit stulen ur ryggsäcken. En alternativ förklaring skull kunna vara att jag tappat den på marken utan att märka något, men den är mindre trolig. ipod-nano

Det är ju trist att råka ut för något sånt här, men mest är jag sur på mig själv som ändå rätt så rutinerad storstadsmänniska att jag inte skyddade mig bättre…

Frågan nu är om jag ska köpa en iPod på Blocket (det är stor risk att den i så fall är stulen) eller om jag ska spara ihop till en helt ny?

Nya faror hota ungdomen

mars 17, 2009

Som om vi inte hade nog med problem med de gamla vanliga drogerna, heroin, amfetamin och cannabis.  Nu kommer fler och fler droger som är nya för oss. Khat har missbrukats i hundratals år i bl.a. Somalia. Det är som tur är en färskvara och blir nog inte något enormt problem i Sverige. Sen har vi fått in metamfetamin som varit ett problem i USA ganska länge. Det är som amfetamin på steroider (en annan drog som kommit in i modern tid). Flera ungdomar i Sverige har dött av den opiatliknande drogen Tramadol och nu senast skriver bl.a. SvD om Mefedron som börjar spridas i Sverige. Det liknar extacy knark1(ytterligare en drog som kommit de senaste 20 åren)  men också kokain vad beträffar ruset. Råttan har ännu inte träffat någon som går på de här senaste drogerna, men det kommer. Jag brukar annars nyfiket fråga rätt mycket om den effekt drogerna har och varför man valt just den drogen man använder.

I SvD:s artikel kritiseras myndigheterna för att det tagit för lång tid att få drogen klassad som narkotika. Råttan håller med om det. I en värld med Internet, gränslös handel och ungdomar som reser över hela världen kan inte vårt system vara för trögt i såna här frågor.

Å andra sidan, de som har hål i själen och behöver fylla detta med kemiska substanser kommer att göra det oavsett om preparaten är lagliga eller inte. Men polisen behöver lagliga redskap att jaga dem i alla fall.

Bilden från http://marie.rosell.info/img/knark.jpg

Hoppas det är ok med lånet!?

Man eller pojke?

mars 10, 2009

En 16-åring springer runt i ett villakvarter och viftar med ett vapen. Han försöker råna en kvinna på hennes bilnycklar och hotar henne med vapnet. När polisen kommer så riktar han vapnet mot dem och de skjuter honom i benet.

pojke-med-pistol I en jämförelse med händelsen i Trelleborg då en psykiskt sjuk man blev dödad av poliser när de kände sig hotade så har polisen i det här fallet klarat sig bättre. Det var ju inte förrän efteråt som de insåg att det inte var en riktig pistol utan en soft air gun. Jag tror inte att polismannen som sköt mår så bra efter det som hände, men han (eller hon?) mår nog bättre än om pojken blivit dödad. Vad får en pojke, ett barn, att bete sig som han gjorde? En inte särskilt vild gissning är en kombination av droger och personlighetsstörning.

Men snälla Fredrik Öjemar på DN, det var ingen man… och framför allt rubriksättaren på SvD:

Man sköts i benet av polis

Flera personer ska sedan ha sett mannen i området när han gick mot pendeltågstationen. (DN)

Kvinnliga offer beskrivs som flickor långt upp i 20-årsåldern medan manliga förövare i vissa medier blir män redan vid 16-17. Kan ni inte enas om att man är man/kvinna vid 18 oavsett om man är offer eller förövare??

Uppdatering 11/3: Nu visar det sig att det inte var i benet de träffade utan i bäckenet (DN). Det är ju ett betydligt farligare ställe att bli skjuten på än benet. Risken att förblöda är större liksom risken för framtida hälta. Nu funderar Råttan på vilket som är värst? Att polisen siktar på benet men skjuter så illa att skottet träffar på ett farligare ställe, eller att polisen med avsikt skjuter i bäckenet??

Samhällets konflikter

mars 1, 2009

Stadsmissionen i Stockholm är belägen i närheten av Mariatorget. Det är en del av Stockholm som gått igenom en rejäl klassresa de senaste decennierna. Förr var det arbetare som bodde där och nu kostar lägenheterna lika mycket, eller mer, som i övriga centrala Stockholm. Nu tvingas de boende konfronteras med påverkade missbrukare som super, grälar, slänger kanyler och pissar mot husväggarna. De hemlösa känner ju att de inte är välkomna men vet inte var de annars skulle ta vägen.Man har haft väktare anställda för att hålla ordning men de försvinner i dag 1/3.

Hur lösa detta? Mer vakter? Det bästa är givetvis att hjälpa de hemlösa till egna bostäder men det förstår vi alla att det inte går. Jag har givetvis ingen lösnin heller, det har nog ingen men det kommer fram ett förslag i DN:s artikel; att man ska starta flera mindre enheter där man mer riktat kan arbeta med att hjälpa de missbrukande hemlösa ur deras missbruk. Det låter bra, för i beskrivningen så låter det inte som om det förekommer så mycket motivationsarbete.

sprutaJag har ytterligare ett förslag: införa sprutbyte som man har i Malmö och Lund. Där kan missbrukare lämna in använda kanyler (alltså hittar man inga använda kanyler i Malmö eftersom de behövs vid inbytet) och man får också hjälp med hälsofrågor och i kontakt med socialtjänsten som har möjlighet att ge bistånd för att bryta beroendet. Jag kan verkligen inte förstå att Stockhom inte har infört sprutbyte för länge sen! Det är ett humant sätt att möte missbrukarna och lotsa dem vidare i myndighetssverige.

Kom igen, vad väntar ni på??